in

RegTech Nedir? RegTech, Yeni FinTech Mi? RegTech ve FinTech Farkı!

regtech nedir - fintech nedir - kripto para - sekuritance - muhabbit
regtech nedir - fintech nedir - kripto para - sekuritance - muhabbit

RegTech Nedir? RegTech, Yeni Bir FinTech Mi? FinTech ve RegTech Farkı!

Investopedia, RegTech nedir? Sorusunu “Finans sektöründeki düzenleyici süreçlerin teknoloji aracılığıyla yönetilmesi.” olarak cevaplıyor ve şöyle devam ediyor: ”RegTech’in ana işlevleri 3 temel öğeden oluşuyor. Bu 3 temel öğe ise düzenleyici izleme, raporlama ve uyumluluk.”

RegTech konusunun biraz karmaşık olduğunun farkındayız. Bu yüzden bu içeriğimizde RegTech konusunu en basit haliyle özetlemeye çalışacağız.

En basit tanımla RegTech, finans endüstrisinde sürekli artan uyumluluk taleplerine teknolojik olarak gelişmiş çözümler sunan yeni bir yapıdır.

Bu tanımı biraz daha basitleştirelim ve iki açıdan ele alalım. Uyum talepleri neden artıyor ve uyum taleplerindeki artış neye benziyor? Ancak ondan önce RegTech ve FinTech arasındaki kafa karışıklığını giderelim. 

RegTech yeni FinTech mi? 

FinTech, “finansal” ve “teknoloji” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Analitik ve veri yönetiminden yararlanarak, müşteri etkileşimi yeteneklerini geliştirmek için finansal hizmetler endüstrisinde yeni teknolojilerin kullanımını ifade eden bir hizmet.

Geleneksel çözümler ile RegTech dönemi çözümleri arasındaki temel fark ise oldukça basit: Çeviklik. Geleneksel çözümler sağlam, sizin belirlediğiniz ve “kilitlenmiş” gereksinimlerinizi karşılamak üzere tasarlanmış olsa da, günümüzde finansal düzenleme alanında yaygın olan sık değişiklikleri ele almak söz konusu olduğunda esnek olmayabilirler.

Bir örnek verecek olursak; Hadoop, Tableau ve Pentaho gibi araçlar, sanal bir veri birikintisinin üzerinde yer alır, verileri düzenler ve düzenleyici gereksinimlerinizi karşılayacak kadar esnek bir şekilde, özel olarak oluşturulmuş raporlamanın oluşturulmasına olanak tanır. Öte yandan RegTech, fon endüstrisi için mutabakat yazılımları ve işlemleri gerçek zamanlı olarak tarayarak çevrimiçi dolandırıcılığı önleme veya şirketlerin merkez bankası gibi bir denetim otoritesi tarafından denetlenmesini sağlayan bir yazılım sağlayıcı gibi araçları içerir.

RegTech’i ortaya çıkartan kişileri ele aldığınızda 20’li yaşlardaki gençlerle karşılaşmanız mümkün. Fakat FinTech’e yakından baktığınızda RegTech’e göre daha fazla yaşlı insanın bu alanda çalıştığını görmeniz mümkün. Yenilik konusunu ele aldığımızda ise RegTech’in önde olduğunu basit bir şekilde görebiliyoruz.

İlgili:

RegTech şirketlerine neden ihtiyaç duyuluyor ve bu şirketler ne işe yarıyor?

RegTech şirketleri bugün neden bu kadar önemli? Bu soruyu kısa bir şekilde cevaplayacak olursak; Artan düzenleme derecesi nedeniyle diyebiliriz. Basel III, Dodd-Frank Wall Street Reformu ve Tüketici Koruma Yasası gibi artan bir düzenleme dalgası getiren 2008 Dünya Mali Krizine bu sebeple teşekkür edebiliriz.

Diğer bir neden, finansal kurumların artan dijitalleşmesi. Örneğin, PSD2, Avrupa Birliği tarafından bankaların verilerini API aracılığıyla bankacılık dışı kuruluşlara açmalarını zorunlu kılan bir yönerge. Bu dijitalleşme eğilimi, veri ihlalleri, siber saldırılar, kara para aklama riskleri ve dolandırıcılık gibi suçların sıklığını daha da artırıyor.

Üçüncü bir neden, kripto para birimlerinin yükselişi. Kripto daha popüler hale geldikçe, düzenleyicilerin tüketicileri koruma bahanesiyle bazı kurallar ve düzen oluşturma çabaları da artıyor. Binance’in dünyanın her yerindeki birden fazla düzenleyici kurum tarafından baskı altına alınmasına tanık oluyoruz. Binance’in operasyonlarını sınırlayan ülkelerin listesi her hafta artıyor gibi görünüyor. Bu hafta, popüler kripto alım satım ve borç verme platformu BlockFi, New Jersey Menkul Kıymetler Bürosu tarafından Garden State’deki yeni faiz hesabı kullanıcılarını kabul etmeyi askıya alması emrini verdi. BlockFi’nin faiz hesabı, geleneksel finansal hizmetler dünyasındaki muadillerine kıyasla yüksek getirisi nedeniyle popüler ve çift dijital APY sunarken fintech’ler şu anda %1’in altında getiri sunuyor.  

Gördüğümüz gibi RegTech araçları, Dünya Mali Krizi sonrası bir dünyada sadece uyumluluğu artırmaktan, özel sektör yenilikleri ile düzenleyici arasında bir diyalog kurmaya kadar çok çeşitli konularda yardımcı oluyor. Ancak bu konudaki tüm ihtiyaçları karşılayan bir paketle karşılaşmanız da mümkün. Sekuritance – RegTech: Kitlesel Adaptasyon için Sonraki Adım!

Son:

Daha fazla yenilik, daha fazla düzenleme ve uyumluluk gereksinimlerini ortaya çıkartıyor. RegTech platformu Sekuritance bu konuda oldukça yenilikçi çözümler sunuyor. Bu çözümleri borsalara, bankalara, noterlere, devlet kurumlarına ve daha birçok kurum ile kuruluşa sunuyor.

Sekuritance Hakkında

Bu RegTech platformu (Sekuritance);

  • Uçtan uca AML/CTF, CECL, FCPA,
  • Satıcı yönetimi,
  • Yatırımcı kontrolü,
  • Kart işleme MFA kontrolleri,
  • Blockchain cüzdan kontrolleri,
  • Siber risk değerlendirmeleri dahil olmak üzere her eGRC ihtiyacı için tek bir platform sağlıyor.

Daha fazla bilgi için şu adreslere göz atabilirsiniz:

Twitter: http://twitter.com/sekuritance

Telegram: http://t.me/sekuritance

Web sitesi: https://www.sekuritance.com

Bu içerik sponsorludur.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunabilirim - virüsten nasıl korunurum - virüsten korunma yolları

Kötü Amaçlı Yazılım Bulaşmasını Önlemek için Bu Yolları Deneyin!

bitdefender antivirüs ücretsiz - bitdefender antivirüs - antivirüs - bitdefender - lorentlabs

Bitdefender Antivirüs Ücretsiz Sürüm İncelemesi!