in

Bilgisayarınızı Yok Eden 5 Kötü Alışkanlık!

PC

Bilgisayarınızı Yok Eden 5 Kötü Alışkanlık!

Alışkanlık hâline getirdiğiniz bazı davranışlar, bilgisayarınıza zamanla geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir. Bu içeriğimizde, hangi alışkanlıkların bilgisayarınıza zarar verdiğine ve dikkat etmeniz gereken unsurlara yer verdik.

Bilgisayarınızı Yok Eden 5 Kötü Alışkanlık:

1) Aşırı ısınma sorunlarını önemsememek

Bilgisayarınıza en fazla zarar veren durumlardan biri, aşırı ısınmadır. Çok ısınan bilgisayarın işlemcisi yavaşlayabilir veya bir süre sonra tamamen kapanabilir. Bununla birlikte, uzun süre yüksek sıcaklıklarda çalışması; bilgisayarınızın işlemcisini ve pilini zayıflatır. Masaüstü bilgisayarlar için bunun çözümü daha kolaydır. Bilgisayarınızın kasasının yeterince hava akışı aldığını ve yeterli havalandırmanın olup olmadığından emin olmanız gerekir. Dar alanlardan ve ısıyı tutan yerlerden uzak tutmanız yeterlidir. Dizüstü bilgisayarınız için ise daha dikkatli olmalısınız. Taşınabilir oldukları için bir battaniyenin üstünde veya ısıyı tutan diğer yüzeylerin üzerinde kullanmayı alışkanlık hâline getirmiş olabilirsiniz. Bu alışkanlığınız, bilgisayarın altındaki hava akışını engeller. Bu nedenle bilgisayarınızı mümkünse düz bir yüzeyde kullanın ya da hava akışını engelleyecek eşyaların olmadığı bir yerde kullanmaya özen gösterin. Ayrıca bilgisayarınızı çok sıcak ortamlarda, direkt güneş ışığı alan yerlerde bırakmamaya dikkat edin.

2) Kire, toza ve sıvılara dikkat etmemek

Masaüstü veya dizüstü olsun, bütün bilgisayarlar zamanla toz biriktirir. Bu tozlar birikir birikir ve bileşenleri ısıtıp fanların daha fazla çalışmasına sebep olabilecek yoğunluğa ulaşır. Bu durumun olabildiğince önüne geçmek için düzenli olarak bilgisayarınızın tozunu alın. Bununla birlikte, bilgisayarınızın yakınında bir şeyler yiyip içmemeye özen gösterin.

3) Pil ömrünü olumsuz etkilemek

Dizüstü bilgisayarlarınızın pili, onu ilk aldığınız zamanlarda sekiz saatlik gibi bir pil ömrüne sahipken; bu süre zaman içerisinde azalmaya başlayacaktır. Her cihazın pili, zamanla zayıflamaya başlar; başlangıçta sekiz saat olan pil ömrü, bir iki yıl sonra altı veya beş saate düşer. Bunun önüne geçemezsiniz ancak pile ekstra yüklenip yüklenmemek sizin elinizde. Bilgisayarınızı %0’a düşene kadar kullanmayı alışkanlık hâline getirmeyin. Bilgisayarı düzenli aralıklarla deşarj etmek pile zarar vermez ve gereklidir de. Ancak bunu sürekli hâle getirirseniz, pilinizin normal ömründen daha çabuk tükenmesine sebep olursunuz.

4) Kabloları ve bağlantı noktalarını zorlama

Bilgisayarınızın bağlantı noktalarını zorlamayın. Flash sürücünüz ya da bağlantı kablonuz, USB bağlantı noktasına girmiyorsa zorlamayın. Aksi takdirde hem sürücünüze hem de bilgisayarın bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz.

5) Bir antivirüs programı kullanmama

Bilgisayarınızı bir antivirüs programı ile koruyun. Bu sayede kötü amaçlı yazılımlara ve çeşitli siber saldırılara karşı verileriniz ve bilgisayarınız daha güvende olacaktır. Bununla birlikte, mümkünse ücretsiz antivirüs programı kullanmayın çünkü ücretli antivirüs uygulamaları daha gelişmiş bir hizmet sunarlar. Ayrıca seçtiğiniz programların güvenli olup olmadığına da dikkat edin. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere en iyi antivirüs programlarına bu içeriklerimizden ulaşabilirsiniz:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Windows 10

Microsoft’un Windows 10’a Desteği Ne Zaman Sona Erecek?

hesap ihlalleri

Bu 2 Ülke Hesap İhlallerinde Dünya Lideri Oldu!