in ,

DApp Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

DApp nedir
DApp nedir

Bu içeriğimizde: DApp nedir? Kullanım Alanları nelerdir? Sorularının cevaplarına ve bu konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

DApp nedir?

Decentralized Applications (DApp), bir merkeze bağlı olmayan ve herhangi bir yöneticiye gereksinim duymadan çalışan merkeziyetsiz uygulamaları ifade eder.

Merkezi olmayan uygulamaların özellikleri nelerdir?

  • Merkezi olmayan uygulamalar, kişi, kurum ve kuruluşların aracılığına ihtiyaç duymadan, kendi kendini çalıştırabilme özelliğine sahiptir.
  • Günümüzde sosyal medya uygulamaları gibi çeşitli uygulamalar merkezi bir yapıdadır. Facebook (Meta), Youtube, Twitter gibi pek çok uygulama kullanıcı verilerini işlemekte ve uygulama sunucusunda depolamaktadır. Dolayısıyla kişisel bilgiler ve çeşitli verilerin gizliliği, yüksek güvenliğe sahip değildir. Merkeziyetsiz uygulamalar, merkezi uygulamaların bu dezavantajından etkilenmemek için oluşturulmuştur. Böylece kullanıcılara daha güvenli bir yapı sunmayı amaçlamaktadır.
  • Blockchain teknolojisiyle geliştirilen merkeziyetsiz uygulamalar, kullanıcıların ağda hızlı ve çok düşük ücretli veya tamamen ücretsiz işlemler gerçekleştirmelerini sağlamaktadır.
  • Merkezi uygulamalarda bir sunucu vardır ancak merkeziyetsiz uygulamalarda birçok sunucu vardır. DApp’ler, Eşler Arası yöntem ve node’ler gibi birçok sunucu eşliğinde çalışmaktadır.
  • Merkeziyetsiz uygulamalar, açık kaynak kodludur. Bu yönü dolayısıyla güven oluşturur. Ayrıca, açık kaynak kodları; diğer geliştirici/girişimcilere yeni uygulamaların oluşumu için destek vermektedir.

DApp ve Güvenlik

  • Merkezi olmayan uygulamalar, olası siber saldırılara karşı daha güvenlidir çünkü veriler birçok sunucuyla korunur, merkez sunucuda saklanmaz. Merkezi uygulamaların tek bir sunucuda bütün verileri saklaması, siber saldırganların o verileri ele geçirmesini kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte, bazı merkezi uygulama sahiplerinin; kullanıcı verilerini kendi çıkarları için sattıkları bilinen bir gerçektir.
  • Bununla birlikte, dApp ağlarındaki kullanıcı sayısı arttıkça güvenlik de artmaktadır. Dolayısıyla kullanıcı sayısının az olduğu uygulamalar, güvenliği düşürmektedir.

DApp kullanım alanları nelerdir?

DApp’ler, birçok kullanım alanına sahiptir. Bunlardan bazıları ise: Merkeziyetsiz finans uygulamaları (deFi), kripto para cüzdan uygulamaları ve oyun uygulamalarıdır.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (2 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kripto Para Yatırımlarında Yapılmaması Gerekenler

Kripto Para Yatırımlarında Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

vpn

Neden VPN Kullanmalısınız? Neden VPN Kullanmalıyım?