in

Ponzi Nedir? Bu Dolandırıcılık Yöntemine Kanmayın!

Ponzi Nedir? Bu Dolandırıcılık Yöntemine Kanmayın!

Bu içeriğimizde ponzi nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Gibi soruları cevaplıyoruz. Eğer ponzi kelimesini duyduğunuz herhangi bir iş ya da proje varsa oradan uzaklaşın! Nedenini merak ediyor ve ponzi nedir? diye soruyorsanız işte bu içeriğimiz tam da size göre!

Son zamanlarda hayatımız işgal eden kripto paralar değerlerine değer katarken ortaya ne olduğu belirsiz kripto para borsaları da çıkıyor. Özellikle kripto para yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların gündemini oldukça meşgul ediyor bu kripto paralar ve kripto para borsaları. Bu ilginin üzerine her gün yeni kripto paralar üretilirken yeni borsalar da dolandırıcılıklar ile gündeme geliyor. İlk önce Çiftlik Bank ile adını duyduğumuz Ponzi sistemi en son Thodex vurgunu ile kendini tekrar hatırlattı. Ancak bu sistem ile yapılan ne ilk dolandırıcılıklar bunlar ne de son olacaklar. Thodex failleri henüz yakalanmamışken piyasaya aynı sistemi kullanan dolandırıcı borsalar çıkmaya devam ediyor. Peki Ponzi Sistemi nedir? Ponzi Sistemi nasıl çalışır? Tüm soruların yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Ponzi nedir?

Ponzi ilk olarak İtalyan Charles Ponzi tarafından kullanılmıştır. Yüksek kâr getirisi varmış gibi gösterilen bir sisteme yatırımcı çekmeyi hedefler ve ilk yatırım yapanlara sonradan yatırım yapanların paraları ile ödeme yapar. Her ne kadar yasal gibi görünse de Ponzi sistemi eninde sonunda çökecektir. Ponzi Sistemi 1920 yılından beri çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır.

Ortada yüksek kâr getiren bir yatırım veya üretim varmış gibi davranılarak bu kâr ile yatırımcılara ödeme yapıldığı iddia edilir. Bu sayede sisteme yeni yatırımcılar bulmaya hedefler. Ponzi sistemine yeni yatırımcı bulunamadığı zaman ödeme yapılamayacağı için sistem çöker.

Ponzi nasıl çıktı?

1920 yılında Charles Ponzi isimli İtalyan posta pulu üretiminden kâr elde ettiğini söyleyerek yatırımcı toplar. Yatırımcılarına ülkelerindeki faizden oranından daha fazla kâr elde edeceklerini vadeder Ponzi. Böylece kısa süre içinde 10 bin yatırımcı sayısına ulaşır. Belirli bir süre sistem devam etse de bir süre sonra yeni yatırımcı bulunamadığı için sistem çöker. Böylece tarihin ilk Ponzi Sistemi dolandırıcılığı ortaya çıkmış olur.

Bu sisteme ülkemizde sık sık yaşanan saadet zinciri dolandırıcılığı örnektir. Yine Çiftlik Bank ve Thodex vurgunu bu sistem ile yapılan dolandırıcılıklardandır.

Kripto para piyasasında Ponzi:

Bu sistem geçmişten günümüze her sektörde kullanıldı. Günümüzün en popüler yatırım aracı olan kripto paralar ise yeni dolandırıcıların ağzını sulandırıyor. Adı sanı belli olmayan kripto para borsaları, kripto paralar veya kişiler belirli bir kâr karşılığında yatırımcılardan para istiyor. Başlangıçta her ne kadar ödeme yapılmış gibi görünse de bu sistemler eninde sonunda çökmeye mahkumdur. Gelecek zamanlarda böyle dolandırıcılık olaylarına maruz kalmamak için bu tür yatırım vadedenlerden uzak durun. Günümüzde hiç kimse hiç kimseye bedava para vermez. Alın teriniz ile kazandığınız paranızı çöpe atmamak için bu sistemlerden uzak durun!

Kripto para borsalarını seçerken bazı kriterler vardır. Öncelik her zaman güvenliktir. Yine de kripto para borsasının imzaladığı sözleşmeler de bir o kadar önemlidir. Özellikle Avrupa’da para ticareti için imzalanan lisanslar belirleyici konumdadır. Henüz okumadıysanız dolandırıcılığa maruz kalmamak adına ” güvenilir kripto para borsası nasıl seçilir ?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yine size kâr vadeden kişilere para göndermeyin. Yatırım olarak tavsiye ettiği coinleri almayın. Ayrıca twitter’da gündeme sokularak yükseldiği yönünde manipülasyon yapılan coinlerden uzak durun. Tüm bunlar dolandırıcılık yöntemlerinden başka bir şey değildir. Dolandırılmamak adına profesyonel mali danışmanınızdan destek alın. Herhangi bir sponsorluk anlaşması, projesi veya yatırımı olmayan hiçbir sisteme araştırmadan dahil olmayın. Dolandırıcıların sizin aç gözlülüğünüzü kullandığını unutmayın. Tüm bunları yapıp mantık çerçevesinde düşünürseniz zaten dolandırılmazsınız. Sağlıcakla kalın!

İlgili:

4.7/5 - (3 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Apple Watch

Apple Watch’ınızla Sağlıklı Olmanın 6 Yolu!

ethereum merge

Arbitrum Nedir? Ne İşe Yarar?