Bitcoin Dolandırıcılığı ve Bunlardan Korunma Yöntemleri!
Bu içeriğimizde Bitcoin dolandırıcılığı konusuna göz atarken aynı zamanda bunlardan nasıl korunmamız gerektiğine de hızlıca değineceğiz. Blockchain ekosisteminde farklı kripto para dolandırıcılıklarına rastlamak mümkün. Fakat bugüne kadar en çok dikkat çeken tabii ki Bitcoin dolandırıcılığı konusu. En çok kullanılan dolandırıcılıkları ele alacağız. Bunlardan en çok bilinenleri tabii ki ponzi ve piramit düzenleri, sahte borsalar, şantaj, phishing saldırıları ve zararlı yazılımlar.
İnsanlar yeni teknolojilere alışmaya çalışırken birçok dolandırıcı veya siber saldırganlar zaten bu teknolojileri çözmüş oluyorlar. Bu süreçte de yeni teknolojiyi öğrenmeye çalışan kişileri direkt olarak hedefleri haline getiriyorlar. Her ne kadar Blockchain yapısından dolayı güvenilir olsa da kullanıcıları arasında ne yazık ki siber saldırganlar ve siber dolandırıcılar da bulunuyor. Siber saldırgan veya dolandırıcılar sizi tehdit edebilir, şantaj da bulunabilir veya herhangi bir dosyanızı kilitleyerek sizden fidye isteyebilir. Bunların yanında sizi sahte web siteleri veya sahte uygulamalarla da kandırabilirler.
Şimdi hızlıca bu başlıkları tek tek inceleyelim ve nasıl korunmamız gerektiğine göz atalım.
Yaygın Bitcoin Dolandırıcılıkları:
İşte 5 Yaygın Bitcoin Dolandırıcılığı ve Bunlardan Korunma Yöntemleri!
1- Şantaj:
Şantaj, gerçek dünyada karşılaştığımız anlamıyla birebir aynı. Siber dolandırıcılar ve siber korsanlar tarafından sıkça kullanılan bu yöntem, taleplerin yerine getirilmesini istiyor. Örneğin size ait verilerin, görüntülerin veya bilgilerin sanal ortamda paylaşılmaması için siber korsan veya siber dolandırıcılar sizden bitcoin ya da herhangi bir kripto para ile sizden para talep ediyorlar. Bu tür durumlarda ilk olarak siber suçlara başvurun. Saldırganın elindeki mevcut bilgi ya da görüntüler gerçek olmayabilir, kendisi yaratmış olabilir. Farzedelim gerçek olsun.. Gerçek olsa bile ödeme yapmadan önce siber suçlara başvurmak kesinlikle faydalı olacaktır. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için ziyaret ettiğiniz web sitelerine dikkat etmekle birlikte, sosyal medya çok fazla kişisel bilgi paylaşmamak da oldukça önemli bir konu.
İlgili:
2- Sahte Kripto Para Borsaları:
Sahte borsalar son zamanlarda ülkemizde de gördüğünüz gibi belli bir süre hizmet verdikten sonra hacklendik diyerek sistemi kapatan ya da mevcut sistem üzerindeki paraları alıp giden borsalar. Bunların yanında bir de mevcut kaliteli kripto para borsalarının birebir kopyasını yapan dolandırıcılar var. Bu yüzden girdiğiniz kripto para borsasının gerçek mi sahte mi olduğunu kontrol etmek her zaman işinize yarayacaktır. Girdiğiniz web sitesinin ismine özellikle dikkat edin. Çünkü küçük ve dikkat çekmeyen bir harf, bütün kripto para mal varlığınızı kaybetmenize neden olabilir.
Sahte kripto para borsalarını tanımak için dikkat etmeniz diğer konular ise; rekabetçi fiyatlar sunması, düşük borsa komisyonları ve çok uçuk hediyeler sunmaları gibi konular. Bu tür saldırılardan kendinizi uzak tutmak için iki aşamalı doğrulamayı her zaman kullanın.
3- Sahte Hediyeler:
Bu konuyu hemen yakın zamanda (Neredeyse 4-5 gün önceki bir konu [Tarih şu an: 24.04.2021]) yaşadığımız Thodex üzerinden değerlendirmek istiyorum. Birçok ünlü isim ile reklam projesi gerçekleştiren Thodex’in hediye olarak neler dağıttığına hiç dikkat ettiniz mi? Peki gerçekten dağıttı mı? O hediyeleri (Uçuk fiyatlı arabalar, düşük fiyatlı kripto para alımı vs.) alanları hiç görmedik. Zaten düşük fiyatlı kripto para alımı veya düşük komisyonlu kripto para alım/satımı diyerek birçok kişinin parasının üstünde kondular. Hiçkimse size bedavadan bir şey vermez. Hediye kazanma konusunu artık ciddiye almamanız gerekiyor.
4- Ponzi ve Piramit Düzenleri:
Çiftlikbank mağdurlarının iyi bildiği fakat çok geç öğrendiği sistem. Bu tür sistemler ne yazık ki kripto para ekosisteminde de mevcut. Bu yüzden biraz gözü açık olmak kesinlikle faydalı olacaktır. OneCoin gibi bir kripto para Ponzi sistemine hizmet ediyor. Neyin ponzi olup olmadığını anlamak için o projenin detaylarına göz atmak ve iyi araştırmak gerekiyor. Piramit düzenini ise sanırım herkes biliyordur. Bilmeyenler için bir üyenin altına yeni üye getirmesi. Altındaki o üyelerinde kendi altlarına üye getirmesi. En üstteki her üyeden para kazanırken en alttaki kişi kendi altına üye getirirse o da onlardan kazanacaktır. Bu konudan kendinizi korumanızın tek yolu iyi bir araştırma ve inceleme gerçekleştirmek.
5- Sosyal Medya Oltalaması:
Sahte hediyelerin bol bol paylaşıldığı ve farklı tekliflerde bulunulan profilleri görmüşsünüzdür. Eğer görmediyseniz ve kripto para ekosistemi içine girmeyi planlıyorsanız mutlaka göreceksinizdir. Bu tür profillerin az ya da çok takipçisi olabileceği için neyin gerçek neyin sahte olacağını kestirmeniz biraz güç olabilir. Fakat bu tür saldırılarla ya da tekliflerle karşılaşırsanız direkt olarak o profilleri engellemeniz işinize yarayacaktır. Bunun yanında o profilin doğruluğunu araştırırken söylediklerini de incelemeniz mümkün. Unutmayın; hediye teklifinde bulunan kişi Elon Musk da olsa bu konuya inanmamanız gerekiyor. Çünkü geçtiğimiz aylarda yaşanan birçok ünlü ve tanınmış ismin Twitter profillerinin hacklenmesinin ardından böyle bir saldırı gerçekleştirilmiş, birçok kişi de ne yazık ki bu saldırıya inanmıştı.
Bunlarla birlikte dikkat etmeniz gereken en önemli iki konu ise mail saldırıları ve fidye saldırıları. Bu iki saldırıdan da kendinizi korumak için bilmediğiniz kaynaklardan dosya indirme işlemi gerçekleştirmeyin, kaynağını bilmediğiniz maillerden gelen dosyaları cihazlarınıza indirmeyin.
İlgili: 10 Adımda Kripto Para Güvenliği! Kripto Para Güvenliğimi Nasıl Sağlarım?