Stabil Coin Nedir? Stabil Coin ile Neler Yapılabilir?
Stabilcoin, fiyatı ABD doları yada TL gibi istikrarlı bir varlığa sabitlenmiş dijital bir varlıktır. Stabilcoin’in temel amacı, kripto dünyasında diğer kripto para birimlerinin oynaklığına tabi olmayan bir değer depolamak için bir yol sağlamaktır.
Her biri kendi avantajları ve dezavantajları olan birçok farklı stabilcoin türü var. Bazı stablecoin’ler itibari para birimleriyle desteklenirken, diğerleri altın veya petrol gibi emtialarla destekleniyor.
Stabilcoinler hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, diğer kripto para birimleri ile aynı volatiliteye tabi olmadıkları diyebiliriz. Bu onları, fiyat dalgalanmaları konusunda endişelenmeden kripto dünyasında değer depolamak isteyen insanlar için çekici bir seçenek haline getiriyor. Tabii ki burada da riskler ve dezavantajlar var. Yani kısacası stabil coin diyerek herhangi bir sabah uyandığınızda varlığınızın yok oluşuyla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu sebeple içeriğimize devam etmeden şu uyarıyı yapmak istiyoruz:
Sorumluluk Reddi: Bu içerik, yatırım kararlarının alınmasında asla temel alınmamalı. Yatırım işlemleri için bir tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. İlgili riski tam olarak anladığınızdan ve deneyim seviyenizi, yatırım hedeflerinizi dikkate aldığınızdan emin olun. Eğer ihtiyacınız varsa bağımsız finansal tavsiye almalısınız. Herhangi bir yatırımdan, kullanımdan veya zarardan/kardan kullanıcılar tamamen kendileri sorumludur.
Stabil coin nedir? Bu bir kripto para mı?
Stabilcoin, fiyatını başka bir varlıktan alan bir kripto para birimidir. Başka bir deyişle, bir sabit para başka bir varlığa sabitlenir. Bu, bir stablecoin’in fiyatının kripto para piyasasının oynaklığına tabi olmadığı anlamına gelir. [Tabii ki rezervleri de incelemek bu noktada oldukça önemli.]
Önde gelen stabilcoinler nelerdir?
Pek çok farklı stabilcoin türü var, ancak en popüler olanları kripto borsalarında kullanılanlardır dememiz mümkün. Bunlar arasında genellikle piyasa değeri açısından ilk beş kripto para biriminden biri olan Tether, Centre adlı bir konsorsiyum tarafından yürütülen açık kaynaklı bir proje olan USD Coindir.
Stabilcoin ile neler yapabilirsiniz?
Stablecoin’ler, diğer kripto para birimlerine göre fiyat dalgalanmalarına daha az maruz kaldıklarından, genellikle farklı kripto para birimleriyle ticaret yapmanın bir yolu olarak kripto para birimi borsalarında kullanılıyor. En popüler sabit paralardan birinin ABD dolarına sabitlenen Tether (USDT) olduğunu söyledik. USDT, çoğu popüler kripto para borsasında değiştirilebildiği için genellikle diğer kripto para birimlerini satın almak için kullanılıyor.
Yeni başlayanların çoğu, ticaret ücretlerini azaltmak için stabilcoinleri kullanıyor. Çünkü birçok borsa, bir stabilcoin ile ABD doları alışverişi için ücret talep etmiyor. Örneğin Coinbase, USDC’den ABD dolarına yapılan transferlerde herhangi bir ücret talep etmiyor. Bitcoin’i belirli bir fiyattan hızlı bir şekilde tasfiye etmek istiyorsanız, onu USD coin veya Tether gibi daha az değişken bir varlığa aktarmayı düşünebilirsiniz.
Örnek verecek olursak; Peru’nun sol ulusal para birimine sabitlenmiş bir sabit para olan Sol Digital, Eylül ayında Stellar blok zincirinde piyasaya sürüldü. Bu stabilcoin, sınır ötesi para transferleri için genellikle üçüncü şahıslar tarafından alınan ücretlere maruz kalmadan farklı ülkelerdeki bireyler arasında değiştirilebiliyor.
Hızlı enflasyona maruz kalan popülasyonlara rahatlama sağlayan Bitcoin kullanımı, daha görkemli potansiyel hedeflerinden birinin kaynağı. Stabilcoinler yerel para birimine bağlı değilse, bölgesel enflasyondan yalıtılmış olacaktır.