USB Bellek Güvenliği: USB Bellek İçerisindeki Veriyi Koruyun!
İnternetteki veriyi korumayı biliyoruz peki fiziksel olarak taşıdığımız bir ‘veriyi’ nasıl koruyacağız? Veri güvenliği için neler yapmalıyız? Bunları bu içeriğimizde cevaplıyoruz.
Bu içeriğimizi de bazı içeriklerimiz gibi madde madde yazmanın daha öğretici ve daha bilgilendirici olacağını düşündüğümüz için madde madde yazmaya karar verdik.
Depolama aygıtı olarak en çok ne kullanıyorsunuz? USB bellek? Harici disk? veya bir bulut sistemi. Bulut sistemine hala güvenmeyen kişiler mutlaka bir harici diske ve birden fazla USB belleğe sahip. Fakat fiziksel olan bu ürünleri her ne kadar elle tutuyor olsak da yanlış kullanımı veri kaybına ve kaybolan veriye hiçbir zaman erişememeye kadar farklı problemlere yol açabilir. USB bellek içerisindeki bir dosyayı yanlışlıkla silerseniz geri getirmeyi bireysel olarak çözemeyebilirsiniz ya da herhangi bir virüs hem USB bellek cihazınızı hem de o cihazın bağlandığı bilgisayarlara büyük zararlar verebilir. Peki madde madde ilerleyelim.
USB Bellek Güvenliği | Öneriler:
- USB bellek kullanmadan önce ve sonra her ihtimale karşı bilgisayarlarınızda virüs taraması gerçekleştirin. Virüs taramalarını kaliteli, itibarı yüksek, bilinen ve gerçekten işinde başarılı olan bir antivirüs ile yapın. Antivirüslerle ilgili içeriklerimiz ne yazık ki şu an için web sitemizde aktif değil. Fakat en kısa sürede antivirüslerle ilgili incelemeler ve detaylara inceleme kategorimizden başvurabilirsiniz.
- USB bellek kullanmak doğru bir tercih mi yoksa yanlış bir tercih mi buna kişisel olarak karar vermeniz gerekiyor. Fakat eğer bir USB bellek kullanacaksanız mutlaka bilgisayarınızın işletim sistemi güncel olmalı. Doğrulanmamış bir işletim sistemi veya güncellenmemiş bir program kullanmak bazı problemlere davetiye çıkartabilir.
- Kullandığınız cihazın yetkilerini mutlaka gözden geçirin. Sadece cihazın değil aynı zamanda bilgisayarlarınızın da yetkilerini gözden geçirin. Güvenmediğiniz, bilmediğiniz birisi cihazınıza erişebilir ve verilerinizi hem çalabilir hem de yok edebilir. Bu oldukça riskli bir durum.
- Hem bilgisayarınızın hem de USB belleklerinizin verilerini şifreleyin. Ne yazık ki bulut depolama sistemlerinde olduğu gibi iki aşamalı ya da çok aşamalı bir doğrulama sistemi USB belleklerde yok. Bu yüzden güvenliği bir şekilde üst düzeyde tutmak gerekiyor.
İlgili: Bitcoin Core Nedir? Özellikleri Nelerdir?
- Eğer bir USB belleği bilgisayardan hızlıca çekerseniz bu yanlış bir tercih olabilir. Çünkü iki cihaz arasındaki veri aktarımı tam olarak bitmemişse bu hem verilerinizin kaybına yol açabilir hem de cihaza zarar verebilir.
- Herkesin kullandığı bir bilgisayara ya da tanımadığınızın bir kişinin bilgisayarına USB belleğinizi takarsanız bu verilerinizi riske atmak demektir. Çünkü herkesin kullandığı bir bilgisayara kim nasıl bir erişim sağladı ve herhangi bir zararlı yazılım yükledi mi bunu bilemezsiniz. Bu da riski ne yazık ki arttırır.
- USB belleklerden herhangi bir veriyi temizlemek için mutlaka farklı cihaz temizleyici ürünleri/programları kullanmak doğru bir tercih olacaktır. Fakat antivirüsler gibi düşünmek oldukça mantıklı bir karar olur çünkü güvenilmeyen/bilinmeyen bir programa da güvenmemek gerek. Çünkü verilerinize erişmesi doğru değil.
- USB belleğinizi bir bilgisayara bağladığınızda internetini kesmenizi öneririz. Eğer internete keserseniz internetten gelebilecek herhangi bir kötü amaçlı yazılım cihazınıza bulaşmaz. Unutmayın, antivirüslerinizin bilgisayarlarınızda her zaman aktif olsun. Çünkü bazen USB belleği bilgisayara bağlarken interneti kesmeyi unutabilirsiniz.
İlgili:
- Wire Messenger İncelemesi! Wire Hakkında Her Şey!
- Mailfence İncelemesi! Mailfence Artıları ve Eksileri!
- Photoshop Programı ile İlgili 5 Özel Bilgi!
- Sekuritance Nedir? Siber Güvenliğin Tokenize Hali! Bilinmesi Gereken Her Şey!