VPN’ler hacklendi! Bu söylem doğru mu? Bu VPN hizmetleri hacklendi mi yoksa verileri sızdırıldı mı? Bu iki konu da hala konuşulan konular arasında!
Siber korsanların sık sık veri ve bilgileri paylaştığı popüler bir siber korsan formunda 3 farklı VPN uygulamasının hacklendiği ve bu uygulamalarla ilgili kullanıcıların birçok verisinin açık ağ dahil birçok yerde paylaşıldığı ortaya çıktı!
Forum kullanıcısı, belli bir meblağ karşılığında 21 milyondan fazla VPN kullanıcısının son derece hassas cihaz verilerini ve oturum açma kimlik bilgilerini atıyor.
VPN’ler hacklendi: Neler sızdırıldı?
Forum gönderisinin yazarı üç farklı arşiv satıyor. Bunlardan ikisinin sağlayıcılar tarafından 21.000.000’dan fazla SuperVPN, GeckoVPN ve ChatVPN kullanıcısından toplandığı anlaşılan çeşitli veriler içerdiği söyleniyor.
- E-mail adresleri
- Kullanıcı adları
- Tam isimler
- Ülke isimleri
- Rastgele oluşturulmuş parola dizeleri
- Ödemeyle ilgili veriler
- Premium üye durumu ve son kullanma tarihi
- Cihaz seri numaraları
- Telefon türleri ve üreticileri
- Cihaz kimlikleri
İlgili:
- VPN Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? VPN Hizmetlerine Dikkat!
- Güvenlik Kusurları Bulunan İki Popüler VPN: BetterNet ve PrivateVPN
- VPN Kullanırken Bu 6 Detayı Sakın Unutmayın!
Kullanıcı verileri ortaya sızdırılan SuperVPN, GeckoVPN ve ChatVPN’in ücretsiz VPN hizmetleri olduğunu unutmayın. Bazı taraflarca bu verilerin çalınmadığı, sızdırıldığı da konuşulan konular arasında yer alıyor. Bu 3 VPN hizmetinin de gizlilik politikalarını incelediğimizde gerçekten ağzımız açık kalıyor. Eğer bu 3 uygulamadan herhangi birisini kullanıyorsanız yukarıdaki verileriniz internete sızdırılmış demektir. Bu yüzden güvenliğinizi sağlamak adına gerekli önlemleri almanız gerekiyor.
Teoride, VPN kullanmanın ana noktalarından biri, internet trafiğinizi şifrelemek ve gizliliğinizi ISS’ler, baskıcı hükümetler veya tehdit aktörleri gibi üçüncü tarafların meraklı gözlerinden korumak. Bu nedenle bir VPN seçerken kullanıcılar her zaman söz konusu VPN’in gizlilik ve güvenlik temellerini nelerin oluşturduğunu araştırmalı.
Unutmayın; ücretsiz VPN hizmeti sunan bütün VPN hizmetleri tehlikeli ve güvenilir değil. Bu konuda birçok kez detaylı olarak uyarılarda bulunduğumuz için bu cümlenin detaylarına web sitemizden erişebilirsiniz.
Ne Yapmalısınız?
İnternette dolaşan verilerin hangilerinin olduğu aslında net bir şekilde ortada. Buradaki en önemli nokta kullanıcıların hangi web sitelerinde ne kadar süre geçirdiği gibi bilgilerin internete sızdırılıp sızdırılmadığı. Eğer bu olduysa pek yapacak bir şey yok. Cihaz bilgilerinizin internete sızdırılması da bir gerçek. Eğer cihaz değiştirmezseniz yapabilecek bir şey yine yok. Fakat mail, parola vb. gibi şeyler için çözüm basit. Bütün hesaplarınızı yenileyin ve güncelleyin. Yeni, bilinmeyen farklı parolalar kullanın. Eğer bu VPN hizmetlerinden bir tanesinin farklı bir abonelik sistemini kredi kartıyla aldıysanız bankanızı bilgilendirin.