in

USB Saldırısı Nedir? Nasıl Önlenir?

USB-saldırısı-hack-nedir
USB-saldırısı-hack-nedir

USB Saldırısı Nedir? Nasıl Önlenir?

Günümüzde e-posta temelli siber saldırılar büyük bir artış kaydederken öte yandan USB siber saldırıları da varlığını sürdürüyor. Biz de bu içeriğimizde USB saldırılarından nasıl kaçınılabileceğine ve hangi yollarla gerçekleştiğine değindik.

USB Saldırısı Nedir?

USB saldırısı, kötü niyetli kişilerin; kullanıcıların bilgisayarlarına, akıllı telefon ve tablet gibi USB bağlantılı bütün cihazlarına kötü niyetli yazılımlar ve virüsler bulaştırmak için kullandıkları bir saldırı türüdür. Saldırganlar, kötü niyetli yazılımı cihazlara flash sürücüsü gibi USB bağlantılı bir cihazla bulaştırırlar. Ancak korunma yöntemleri tabii ki var.

USB saldırısının riskleri nelerdir?

  • Bu saldırı türünde saldırganların birçok kötü amacı vardır. Kötü niyetli yazılımı bulaştıracak olan USB aygıtı; bilgisayara elektrik yükü verebilir ve bu yüzden bilgisayarın arızalanmasına ya da tamamen etkisiz hâle gelmesine sebep olabilir.
  • Saldırganlar, bu siber saldırı yöntemiyle; bir sistemi uzaktan kontrol etmeyi isteyebilirler. Bunun bir örneği 2010 yılında gerçekleşti. Hatta siber saldırganlar, 2010 yılında İran’a Stuxnet saldırısı düzenlemiş ve nükleer geliştirme sistemlerine sızmıştı.
  • Saldırganlar, cihazlarına kötü amaçlı yazılımlar yükleyerek verilerinizi ele geçirmek ve daha sonra bunları size karşı kullanmak isteyebilirler.

USB Saldırısı Nedir? Nasıl Önlenir?

1) Bilinmeyen sürücüleri takmayın

USB saldırısı gerçekleştirmek isteyen saldırganlar; hedef aldıkları kişilerin kötü niyetli flash sürücülerini cihazlarına bağlamaları için çeşitli yöntemler denerler. Bunlardan biri de düşürme yöntemidir. Saldırganlar, hastane, kafe veya otoparklar gibi açık alanlara bilerek USB sürücüleri bırakırlar. Bu nedenle yolda yere düştüğünü gördüğünüz hiçbir USB sürücüsünü alıp cihazınıza takmayın.

2) Promosyon teklifleri gibi görünen postalara dikkat edin

Kötü niyetli kişilerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri de hedef aldıkları kişilere hediye USB sürücüleri göndermektir. Hatta herhangi bir mağazadan promosyon ürünü olarak gösterilen ve size hediye edilen USB sürücülerine karşı kesinlikle dikkatli olun.

3) İş yaşam dengesi

İşiniz için bir USB sürücüsü kullanıyorsanız eğer; bu sürücüyü kişisel bilgisayarınızdan uzak tutun. Böylece kişisel bilgisayarınızda kötü niyetli bir yazılım veya virüs varsa, bunların iş bilgisayarınıza bulaşmasını engellemiş olursunuz.

4) USB cihazlarınızı düzenli olarak tarayın

USB sürücülerinizi kötü niyetli yazılımlardan ve virüslerden korumak için düzenli olarak tarayın. Bu sayede USB cihazlarınızı zararlı yazılımlardan korursunuz ve bir USB cihazınızda var olabilecek virüsün diğer cihazlarınıza da sızmasını engellemiş olursunuz.

5) Otomatik çalıştırmayı devre dışı bırakın

Bir USB sürücüsü taktığınızda; cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak için otomatik çalıştırma özelliğini devre dışı bırakın. Bunun için; Windows’ta Denetim Masasına gidin ve arama kısmına Otomatik Kullan yazın. Daha sonra Tüm medya ve cihazlar için Otomatik Kullan seçeneğindeki onay işaretini kaldırın. Böylece hiçbir sürücü sizin izniniz olmadan başlatılamayacaktır.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Windows 11 avantajlari

Windows 11 Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Windows pil omru

Windows 11’de Pil Kullanımı Nasıl Kontrol Edilir?