in

Parola Saldırısı Nedir? Almanız Gereken Önlemler!

password attacks

Parola Saldırısı Nedir? Almanız Gereken önlemler!

Bu içeriğimizde parola saldırısı nedir? Parola saldırısı sırasında alınması gereken önlemler nelerdir? sorularının cevaplarına ve konuyla ilgili bilinmesi gereken detaylara yer verdik. Eğer siber saldırı türleri ile ilgili araştırma yapıyorsanız bu konuyu asla kaçırmayın.

Parola saldırısı nedir?

Kaba Kuvvet (Brute Force) saldırısı olarak da tanımlanan şifre saldırısı, saldırganların; bir şifreyi kırmak için yaygın olarak kullanılan kelimeleri sırayla denediği bir siber saldırı türüdür.

Parola saldırıları nasıl gerçekleşir?

Siber saldırganlar, bir sosyal medya hesabının ya da parola ile korunan herhangi bir sistemin şifresini kırmak için bütün olası parola kombinasyonlarını denerler. Ancak saldırganlar, kullanıcıların tuttuğu spor takımlarının veya evcil hayvanlarının ismi gibi genellikle en yaygın kullanılan kelimelerden başlar. Bununla birlikte, çoğunlukla kısa karakterli şifrelerden başlayarak birçok şifre denemesi yaparlar. Ancak saldırganlar; kısa karakterli şifrelerden bir sonuca ulaşamadığında daha uzun karakterli şifreler ile deneme-yanılma yöntemini uygulamaya devam ederler. Kullanıcının sahip olduğu şifre uzun karakterli bir şifreyse; saldırganlar bu parolayı kırmak için daha fazla şifre tahmini yaparlar ve dolayısıyla daha fazla zaman harcarlar. Uzun karakterli şifreler, kötü niyetli kişilerin bazı şifreleri kıramamasını sağlayan önemli bir özelliktir. Kötü niyetli kişiler, sosyal medya kullanıcıları ve web sitelerine yönelik yaptıkları bu saldırılarda yüz binleri aşan farklı şifre kombinasyonları kullanırlar.

Parola saldırılarına karşı almanız gereken önlemler:

Parolalarınızı kişiselleştirmeyin

Şifre oluştururken yapılan en yaygın hatalardan biri de şifreleri kişiselleştirmektir. Doğum tarihinizi, sevdiğiniz birinin adını, kedinizin veya köpeğinizin ismini ve buna benzer kişisel verilerinize dahil olan bilgileri kesinlikle şifre olarak belirlemeyin. Özellikle yakın çevrenizde bulunan veya kişisel bilgilerinizi paylaştığınız sosyal medya hesabınızda sizi takip edenler; hesabınıza erişim sağlamak istediğinde, şifrenizi kırmaları hiç zor olmayacaktır. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızda kişisel verilerinizi paylaşmadan önce iyi düşünmeniz gerekir, paylaştığınız her kişisel bilgi siber saldırganların işini kolaylaştıran bir unsura dönüşür.

Bir şifre yöneticisi kullanın

Eğer hâlâ kullanmıyorsanız, bir şifre yöneticisi kullanın. Bununla birlikte, bir şifre yöneticisi kullanıyorsanız; kullandığınız şifre yöneticisinin sağladığı hizmetin yeterli olup olmadığını gözden geçirin ve gerekirse yeni bir şifre yöneticisine geçiş yapın. Ayrıca en iyi şifre yöneticilerine bu içeriğimizden En İyi Şifre Yöneticileri! ulaşabilirsiniz.

Güçlü şifreler oluşturun

Kısa karakterli şifreler yerine uzun karakterli şifreler oluşturun. Ancak birbirini tekrar eden karakterler yerine; küçük-büyük harf, özel karakterler ve rakamlardan meydana gelen bir kombinasyonla şifrenin oluşturulması daha güvenlidir.

Çok faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın

Hesaplarınız için çok faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin. Ayrıca sizin için en uygun kimlik doğrulama hizmetlerine buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YouTube premium

YouTube Premium Özellikleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

malware hermit

iPhone ve Android Telefonlarına Sızan Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Edildi!