in

VPN Kullanmak Yasal Mı? Sanıldığı Gibi Sadece Suçlular Mı Kullanıyor?

VPN kullanmak yasal mı? Kaspersky vpn güvenli mi

VPN Kullanmak Yasal Mı? Sanıldığı Gibi Sadece Suçlular Mı Kullanıyor?

Bu içeriğimizde VPN Kullanmak Yasal Mı? sorusunu cevaplıyoruz. Eğer sizler de bir VPN kullanmak yasal mı diye soruyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!

Bir VPN kullanmak için birçok neden var. En önemlilerini sıralamayı düşündüğümüzde internet servis sağlayıcılarının takip etmesini engelleme, reklam şirketlerinden kurtulma, yurtdışındaki Netflix, Hulu, Disney+ veya BBC iPlayer gibi platformlara erişme (Buna coğrafi engelleri aşma da diyebiliriz.) ve veri güvenliği diye bir sıralama yapabiliriz. Peki bir VPN sadece bu işe mi yarıyor? Hayır sadece bu işe yaramıyor. Kaliteli bir VPN ile sansürü ve engellemeleri her zaman aşabilirsiniz.

Bu içeriğimizde bu özelliklerden kısa kısa bahsederken ana konumuzu gözden kaçırmayalım. Ana konumuz başlıkta da belirttiğimiz gibi VPN hizmetlerinin yasal olup olmadığı ve sanıldığı gibi sadece suçlular mı kullanıyor sorusuna cevap vermek.

Sizce VPN hizmetleri yasadışı mı? Bu konuyu doğru bir şekilde tartışmamız gerek. Bu yüzden bu konuyu iki kısma ayırmamız gerekiyor. VPN hizmetlerinin yasal olup olmaması uygulamanın işlevleri veya onları kullanan insanların kim olduğuyla alakalı değil. Yani bu durumun insanlarla ya da uygulama ile hiçbir alakası yok. Bir VPN hizmetinin yasal olup olmaması tamamen yaşadığınız ülkenin yasalarına bağlı. Eğer hükümet, bir VPN yasal değil derse o zaman kullandığınız VPN hizmetiniz yasal olmayabilir. Bu cümleden sonra ‘VPN hizmetlerinin tamamen illegal olması, yasal olmaması mümkün mü?’ Sorusunu sorabilirsiniz. Sorunuzun cevabı ise evet.

İlgili:

VPN hizmetlerinin yasal olmadığı birkaç ülke mevcut. VPN hizmetlerini tamamen engelleyen ve VPN hizmetlerinin yasal olmadığı ülkelerin başında sizin de düşündüğünüz ve birçok kişinin de bildiği gibi Kuzey Kore geliyor. ”Kuzey Kore’de VPN yasal değilse kullanılamıyor mu?” Sorusunu duyar gibiyiz. Kuzey Kore’de VPN yasal olmasa da bazı VPN hizmetleri bu yasakları aşıyor ya da aşmak için uğraşıyor. VPN hizmetlerini yasal olarak görmeyen ülkelerin yanında bir de yasal olarak gören fakat bu hizmetleri kısıtlayan, sansürleyen veya kontrol altında tutmak isteyen bazı ülkeler var. Bu ülkeleri örneklendirmek istersek Türkiye’yi de bu örnekler arasında görmemiz mümkün. Rusya, Çin, Türkiye, BAE, Ukrayna bu ülkeler arasında başı çeken ülkeler.

Çin’deki kısıtlamalar veya sansürler ile Türkiye’deki kısıtlama ve sansürleri karşılaştırmak pek doğru değil. Çünkü Çin’deki kısıtlama ve sansür sadece VPN hizmetlerinde değil internetin her alanında mevcut. Örneğin; Çin’de ABD’deki şirketlere ait birçok web sitesi ya da uygulamaya erişim kısıtlı ya da tamamen kapalı. Google kullanmak yerine kendi geliştirdikleri arama motorunu kullanıyorlar. Türkiye’de VPN yasal. Fakat yasalara göre internet servis sağlayıcıları istedikleri VPN hizmetini Türkiye’de engelleyebiliyor. Bazı VPN hizmetlerinin internet sitesine bile erişemezken bazılarının sadece uygulamasını indirebiliyor fakat aktif bir şekilde çalıştıramıyorsunuz. Aktif olan VPN hizmetlerinin ise kaliteli hizmetler olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İlgili: RegTech Nedir? RegTech, Yeni FinTech Mi? RegTech ve FinTech Farkı!

Neden kaliteli diyoruz? Çünkü herhangi bir internet servis sağlayıcısı bir VPN hizmetini engellediyse ve o VPN hizmeti yeniden aktif olmayı başarabildiyse o hizmet kesinlikle kalitelidir. Geçtiğimiz süreçte Superonline, Kaspersky VPN hizmetini kısıtlamıştı. Fakat 3 gün gibi bir süre içerisinde Kaspersky VPN, Türkiye’de yeniden aktif olmayı başardı. Bu, ürünün kendisini güncellenmesiyle ve kullanıcılarını yarı yolda bırakmamasıyla alakalı bir durum. Kaspersky VPN, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği güncelleme ile 35 ülkede, 40 konum (Amerika’da 5 konum), toplam 2,000’den fazla sunucuya sahip oldu. Eğer bu VPN hizmetini kullanıyorsanız güncellemenizi gerçekleştirin ve Güney Kore ile Güney Afrika sunucularına hızlıca erişin. Çünkü yeni sunucuları da yayınladılar. Bu VPN hizmetini kullanan kişilerin de yeni sunuculardan daha çok ABD’deki Netflix, Amazon Prime, Hulu ve Disney+’ın yanında İngiltere’deki Netflix ve BBC iPlayer’a erişmek için kullandığını da sanırım bilmeyenimiz yoktur.

Sadece Suçlular Tarafından Kullanılmıyor!

‘VPN sadece suçlular tarafından kullanılıyor.’ cümlesi tamamen ön yargı. Siber suçlular dünyanın her yerindeler ve internette bizlerin kullanmadığı her şeyi kullanmış olabilirler. Buna WhatsApp da dahil. VPN hizmetlerinin sadece suçlular tarafından kullanıldığını düşünmek 2000’li yılların başında belki modaydı fakat artık değil. Elimizin altındaki internet o kadar gelişti ki her bilgiye hızlıca ulaşmak artık daha kolay.

Bir VPN hizmeti, özellikle bireysel kullanıcılarda coğrafi engellemeleri aşmak, farklı platformlara erişmek ve sansürü-kısıtlamaları ortadan kaldırmak için kullanılırken, kurumsal kullanıcılar tarafından genel veya güvenilmeyen bir internet ağı üzerinde kuruluşlarının altyapısıyla uzaktan arayüz oluşturmak için kullanılabilir.

Oyun oynayan kişiler düşük ping için bir VPN hizmeti kullanabilir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Birçok kişi bize neden Kaspersky VPN hizmetini tercih ettiğimizi sorarken biz aslında hemen yukarıda da bahsettiğimiz cevabı veriyoruz. ABD ve İngiltere’de bulunan platformlara hızlıca erişebilmek için kullanıyoruz. Başka nedeni yok mu? Var. Fiyatı piyasadaki hizmetlerin altında çünkü hizmeti TL ile satın alabiliyoruz. İlk ay %70 indirimli. 1 aylık ya da 1 yıllık da alsak 5 arkadaşımızla aynı anda kullanabiliyoruz. Eğer 5 kişinin aynı anda kullanabildiği başka bir VPN hizmetini alacak olsaydınız bu kadar ucuz olmayabilir. Çünkü hizmet TL ile satın alınıyor ve indirimleri mevcut.

İlgili: Engellenen Sitelere Girmek İçin 10 Farklı Yol!

‘Ben de Kaspersky VPN kullanıyorum fakat ABD’deki Netflix’e erişirken alt yazı sorununu çözemedim.’ diyorsanız size Alt Yazı Sorunu Olmadan ABD’deki Netflix İçeriklerini Nasıl İzliyoruz? başlıklı içeriğimizi öneririz. Mutlaka işinize yarayacaktır. Bazı kesimlerce VPN hizmetlerinin kullanıcılarını farklı ülkelerde göstermesi, onların trafiğini gizlemesi iyi bir şey olarak görünmüyor. Bu soruya bu içeriğimizden bir cevap vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Neden bir internet kullanıcısının trafiği ya da bilgileri isteyen bir kurum, kişi ya da şirket tarafından kontrol edilsin? İnternetteki gizlilik ve güvenlik, gerçek hayatta olduğu gibi bir haktır ve reklam şirketleri ya da internet servis sağlayıcıları insanları izlememelidir. Yoksa insanlar VPN gibi hizmetleri her zaman tercih etmek zorunda kalacaklardır.

Bu içerikte ürün yerleştirme şeklinde reklam bulunmaktadır.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

siber dünyada güvenlik - siber güvenlik - siber güvenlik önerileri

Siber Dünyada Yapılması Gerekenlerle Birlikte Yapılmaması Gerekenler!

Sekuritance nedir - Sekuritance hakkında detaylar - Sekuritance nereden alınır - Sekuritance güvenli mi

Sekuritance Nedir? Siber Güvenliğin Tokenize Hali! Bilinmesi Gereken Her Şey!