in

Siber Zorbalık Hakkında Çocuklarınızı Nasıl Bilgilendirirsiniz?

siber zorbalik

Siber Zorbalık Hakkında Çocuklarınızı Nasıl Bilgilendirirsiniz?

Günümüzde interneti aktif olarak kullanan birçok çocuk, siber zorbalığa maruz kalıyor. Bu nedenle, çocuklarla siber güvenlik hakkında konuşup bu alanda eğitim vermek son derece önemlidir. Ancak siber güvenlik eğitimi, yalnızca bir antivirüs programı veya parola yöneticisi kullanmanın önemini vurgulayan sınırlı bir eğitim düzeyinde kalmamalı. Bu içeriğimizde, çocukları siber güvenlik hakkında bilgilendirmek için izlenmesi gereken yöntemlere değindik.

Siber Zorbalık Hakkında Çocuklarınızı Nasıl Bilgilendirirsiniz?

Siber zorbalar, çevrimiçi ortamlarda çocuklara lakaplar takar, ırkçı söylemlerde bulunur, fiziksel zarar vermekle korkutur ve hakaret ederler. İnternet kullanımının sürekli artış kaydettiği bu zamanda, siber zorbalığın önüne geçmek tam anlamıyla mümkün değil. Ancak bazı siber güvenlik önlemleriyle çocuklarınızın bu zorbalardan korunmasına yardım edebilirsiniz.

Çocuklarınızın çevrimiçi yaşamları hakkında bilgi edinin

Öncelikle çocuklarınızın çevrimiçi ortamda kimlerle görüştüğü ve neler yaptığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu, çocuklarınızın doğru kişilerle iletişim hâlinde olup olmadığını öğrenmenizi sağlar. Böylece çocuklarınızla çevrimiçi yaşamları hakkında sohbet ederken daha donanımlı olursunuz. Bununla birlikte, çocuğunuzla iyi ve kötü iletişimin etkileri konusunda konuşurken daha bilinçli olmasını ve kendi sorunlarıyla yüzleşerek bunun üstesinden gelmesini de sağlayabilirsiniz.

Sosyal medya profillerini gizli tutmalarını teşvik edin

Çocuğunuzla, sosyal medya hesaplarını gizli tutmasının daha güvenli olduğuna dair bir sohbet gerçekleştirin. Siber zorbalar, çocukların herkese açık profillerinde yer alan bilgileri onlara karşı kullanır. Bununla birlikte, Instagram; 16 yaşından küçük kullanıcıların hesaplarını varsayılan olarak gizli hâle getirir. Böylece sadece onaylanan hesaplar bu profilleri görebilir. Ayrıca kullanıcı, hesabını herkese açık hâle getirdiğinde; Instagram, hesabın gizli kalmasının faydaları hakkında kullanıcıyı bilgilendirir.

Bilgilerini tanımadıkları kişilerle paylaşmaları konusunda bilinçlendirin

Özel bilgilerini, çevrimiçi ortamda tanımadıkları kişilerle paylaşmamaları gerektiği konusunda çocuklarınızla konuşun. Siber zorbalar, sohbet yoluyla önce özel bilgilerini topladıkları çocukları daha sonra bu bilgilerle tehdit edebilir veya farklı kötü niyetli amaçlar için kullanabilirler.

Her hesap için güçlü bir şifre oluşturmaları gerektiğini hatırlatın

Kullandıkları her hesap için güçlü bir şifre oluşturmaları gerektiğini hatırlatın. Ayrıca, çocuklarınızın oturum açtıkları tüm hesaplar için aynı şifreyi kullanmaları risklidir. Bu durum kötü niyetli kişilerin tek bir şifreyle bütün hesapları ele geçirebileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, parolaların güçlü olması için küçük/büyük harf, özel karakterler ve rakamlar kullanılması daha iyi olacaktır.

Ebeveyn kontrol yazılımı kullanın

Çevrimiçi ortamlarda ne kadar süre geçirdiklerini ve hangi web sitelerini ziyaret ettiklerini takip edebilirsiniz. Bu programlar sayesinde hem çocukların çevrimiçi güvenliğini iyileştirmek adına bilgi toplarsınız hem de ekran süresi gibi ayarlamalar ile çocukların internette geçirdikleri zamanın sağlıklı bir sürede kalmasını sağlarsınız.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kripto para sepeti

Kripto Para Popülerliği: Aslında Bir Yalandan mı İbaret?

helium network featured

Helium Network Nedir? HNT Madenciliği Nasıl Yapılır?