in

7 Adımda Kimlik Hırsızlığını Önleyin!

cybersecruity

7 Adımda Kimlik Hırsızlığını Önleyin!

Bu içeriğimizde, kişisel verilerinizi kimlik hırsızlarından korumak için dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlara değindik.

7 Adımda Kimlik Hırsızlığını Önleyin!

Bu adımları izleyerek; e-posta ve sosyal medya hesaplarınızı, fotoğraflarınızı, dosyalarınızı, banka kartı bilgilerinizi ve hesaplarınızı kötü niyetli kişilerin saldırısından koruyabilirsiniz.

1) Kişisel bilgilerinizin yer aldığı kâğıtları çöpe atmayın

Kişisel verilerinizin güvenliği için banka hesap özetlerinizi, faturalarınızı ve diğer özel bilgilerinizin yer aldığı kâğıtları kesinlikle çöpe atmamalısınız. Bunun yerine, belge imhâ eden makinelerle onları güvenli bir şekilde yok etmeniz en iyi seçenektir.

2) Belgelerinizi güvende tutun

Doğum belgeleri, vergi beyannameleri ve sosyal güvenlik kartları gibi çok sık kullanmadığınız belgelerinizi güvenli bir kutuda saklayın. Bununla birlikte, bu belgeleri banka kasalarında saklayabilirsiniz. Ancak bir yangın veya olağanüstü bir durum karşısında kasanız için bir garanti verilmez. Bu nedenle belgelerinizi evinizde, kilitli ve yanmaz bir kutuda saklamanız daha doğru olacaktır. Ayrıca dijital belgeleriniz için bir şifreleme yazılımı kullanmanız son derece önemlidir.

3) Parolalarınızı güçlendirin

Bir oturum açtığınız her site için güvenli bir parola oluşturun. Aksi takdirde siber saldırganların şifrenizi ele geçirip özel verilerinize ulaşması hiç de zor olmaz. Bununla birlikte, aynı şifreyi birden fazla hesabınızda kullanmamalısınız. Bir oturum açtığınız her hesabınız için farklı bir şifre oluşturun. Ayrıca bir şifre yöneticisi kullanmak, benzersiz ve güçlü şifreler oluşturmanıza yardımcı olur. Öte yandan, çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanmanız da hesaplarınızın güvenlik seviyesini yükseltir.

4) Dolandırıcılara kanmayın

Bilgisayarınız veya tabletinizdeki herhangi bir sorun için teknik destekten yardım isteyebilirsiniz. Ancak yardım alacağınız teknik desteğin resmi olup olmadığına dikkat edin. Cihazlarınızı güvenilir olmayan kişilere teslim ederseniz, fotoğraflarınız, dosyalarınız ve kart bilgileriniz gibi önemli özel verilerinizi dolandırıcılara kaptırabilirsiniz.

5) Telefonunuzu kilitleyin

Akıllı telefonunuz bir saldırganın eline geçtiğinde, cihazınızda yer alan e-posta, sosyal medya hesapları ve fotoğraflar gibi bütün verilerinize erişim sağlar. Bu kesinlikle çok tehlikelidir. Bu nedenle akıllı telefonunuzu bir kimlik doğrulama yöntemi ile kullanmalısınız. Ancak basit bir PIN veya kilit deseni kullanmanız yeterince güvenli olmayacaktır. Parmak izi ile kilitleme yöntemini seçmeniz daha güvenlidir. Ayrıca şifrelerinizi yalnızca rakamlardan veya harflerden oluşturmayın. Rakam ve harflerin bir arada olduğu, tahmin edilmesi güç şifreler oluşturun.

6) Kimlik Avı dolandırıcılığından kaçının

E-posta adresinize tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara kesinlikle tıklamayın. Siber saldırganlar, bağlantılar aracılığıyla cihazınıza kötü amaçlı yazılım sızdırırlar. Bununla birlikte, gezindiğiniz web sitelerinin güvenilir olup olmadığını anlamak için adres çubuğunun yanında bir güvenlik kilidinin mevcut olup olmadığına bakın. Güvenlik kilidi olmayan ve HTTP protokolünü kullanan web sitelerinden uzak durun, bu sitelere kişisel bilgilerinizi kesinlikle girmeyin.

7) Güvenlik paketi oluşturun

Kimlik bilgilerinizi korumak için güçlü bir güvenlik paketi oluşturun. Cihazlarınızın fidye yazılımı ve çeşitli virüslere karşı olan güvenliğini artırmak için fidye yazılımı koruması ve antivirüs programı gibi önemli güvenlik araçlarından oluşan bir güvenlik paketi oluşturmanız son derece önemlidir. Ancak antivirüs programını seçerken dikkatli olun. Ücretsiz antivirüs programlarının birçoğu zararlıdır, bu nedenle hangi antivirüs programını tercih ettiğiniz çok önemlidir. Bununla birlikte, en iyi ücretsiz antivirüs programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

apple notes app store

Apple’ın Notes Uygulamasını Daha Verimli Kullanacağınız İpuçları!

apple

iPhone veya iPad’inizde Nasıl Yer Açarsınız?