in

Teknoloji Şirketlerinin Topladığı Verileri Nasıl Göreceğinize Değindik!

facebook bizi izliyor - büyük teknoloji şirketlerinin gizliliği - facebook gizliliği - microsoft gizliliği - lorentlabs
facebook bizi izliyor - büyük teknoloji şirketlerinin gizliliği - facebook gizliliği - microsoft gizliliği - lorentlabs

Teknoloji Şirketlerinin Topladığı Verileri Nasıl Göreceğinize Değindik!

Sosyal medya ve teknoloji şirketlerinin, kullanıcıları hakkında çok fazla bilgi toplaması kimseyi şaşırtmamalı. Çoğu zaman, bu platformların hizmetleri için verileri kendimiz veriyoruz. Ama mutlaka verirsiniz. Bu içeriğimizde teknoloji şirketlerinin sizinle ilgili bildiklerini nasıl göreceğinize değindik.

Hedefli reklamcılığın temelinde olan bu bilgi toplama süreci aslında günümüzün en tehlikeli konularından bir tanesi. Size sunulan reklamların nasıl sunulduğundan veya neye göre sunulduğundan haberiniz var mı?

Apple, Google ve Facebook gibi şirketlerin hepsi, kullanıcılarının birer profilini çıkartıyorlar. Bu sayede de kullanıcılarına direkt hedefli reklam sunabiliyorlar. Bu şirketlerin büyümesinin arkasında her ne kadar güzel bir fikir ve sağlam çalışmalar olsa da gelirinin büyük bir kısmı buradan sağlanıyor.

Peki Neleri Topluyorlar?

Çoğunlukla konumunuz, yaşınız ve kullandığınız cihaz bir şirketin bilmek istediği en önemli şeyler arasında yer alıyor. Oradan nereye gittiğinizi veya alışveriş yaptığınızı kolaylıkla belirleyebiliyorlar. Yaşınızla birlikte de yavaş yavaş davranışlarınız hakkında basit bir profil oluşturduktan sonra size hedeflenmiş reklam sunmaya başlarlar. Burada takılmanız gereken nokta hedeflenmiş reklamlar değil, nasıl sundukları.

Bazı büyük teknoloji şirketleri, verilerinizin üçüncü taraf reklamcılara maruz kalmasını en aza indirmek için adımlar attı. Ancak bu, mevcut reklamcılığı tamamen ortadan kaldırmadı. Birkaç ay önce Apple, iOS kullanıcılarının hangi uygulamaların verilerine erişebileceğine karar vermelerine olanak tanıyan Uygulama İzleme Şeffaflığı’nı (ATT) tanıttı. İlgili: iPhone’da Uygulama İzleme Şeffaflığı Hakkında!

Ancak bu ayar etkin olsa bile, Apple‘ın kendisi hala büyük miktarda veri topladığını görmemiz de mümkün.. Örneğin Apple’ın topladığı ‘bazı’ verilerimiz şöyle:

  • Kullanıcıların Apple Kimliği ayrıntıları
  • Kişiler, fotoğraflar ve e-posta gibi iCloud’da depolanan veriler
  • Uygulama kullanım bilgileri 
  • App Store, iTunes ve Apple Books’tan satın alınan öğeler ve tarama geçmişi
  • Apple perakende mağazanızın ve destek işlemlerinizin kayıtları
  • Pazarlama iletişimi, tercihler ve diğer faaliyetlerin kayıtları 

Apple’ın sizin hakkınızda neler sakladığını görmek için kişisel verilerinizin bir kopyasını indirebilmeniz mümkün. Bunu yapmak için, Apple hesabınıza giriş yapın. Veri ve Gizlilik kategorisine tıklayın. Buradan, Verilerinizi ve Gizliliğinizi Yönetin sekmesine tıklayın, ardından Verilerinizin bir kopyasını alın seçeneğini seçin.

İlgili:

Google:

Bir Google hesabınız varsa, şirket sizin hakkınızda en yakın arkadaşlarınızdan çok daha fazlasını biliyor olabilir. Evinizde kurulu bir akıllı asistanınız varsa, yaşadığınız, çalıştığınız ve alışveriş yaptığınız yerden ailenizin kim olduğuna ve doğum günlerine kadar her şey Google tarafından potansiyel olarak biliniyor.

Google’ın verilerinizi izlemeyi ve saklamayı durdurmasının en iyi (ve tek) yolu, hizmetlerini hiç kullanmamak. Şirketin sizin hakkınızda neler bildiğini görmek için Google hesabınızda oturum açın ve Etkinliğim sayfasına tıklayın.

Burada Google’ın neleri kaydettiğini görebilmeniz mümkün. Ayrıca tüm arama geçmişinizi, konum izlemenizi, YouTube geçmişinizi ve kişiselleştirilmiş reklamlarınızı temizleyebilirsiniz. Konum izlemeyi etkinleştirdiyseniz, Google ayrıca fotoğrafların çekildiği yerleri de takip edebilir.

Facebook:

Sosyal medya hesapları tonlarca kişisel bilginizi barındırıyor. Bilgisayar korsanlarının Facebook veya Twitter hesaplarını kredi kartı bilgilerinden daha değerli bulmasının nedeni de aslında tam olarak bu. Peki en kötü kısmı neresi? Tabii ki bilgilerinizi kendiniz verdiniz.

Şirket, bir Facebook hesabı oluşturarak adınızı, yaşınızı, nerede yaşadığınızı, arkadaşlarınızı, ilgi alanlarınızı ve hatta siyasi bağlantınızı bile biliyor. Facebook’un sizin hakkınızda neler topladığını görmek ve maruz kalmanızı sınırlamak için verilerinizin bir kopyasını indirebilirsiniz.

Bunu yapmak için, bir bilgisayarda Facebook hesabınıza giriş yapın ve sağ üst köşedeki hesap butonuna tıklayın. Ayarlar ve Gizlilik sekmesine tıklayın. Ardından Ayarlar’ı seçin. Sol bölümde, üçüncü seçeneğe tıklayın ve verilerinizin bir kopyasını indirin.

Microsoft düşündüğünüzden daha fazlasına sahip:

Microsoft ürünlerinden herhangi birini kullanıyorsanız, bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Veri toplamanın başladığı yer tam olarak burası. Burada düşündüğünüzden daha fazlası var. Birçok şirket Office 365 kullanıyor, böylece Microsoft kim olduğunuzu, nerede çalıştığınızı ve işinizi biliyor.

Xbox Live veya GamePass gibi bir oyun hesabınız varsa, şirket nerede yaşadığınızı, hangi oyunları sevdiğinizi ve ne sıklıkla alışveriş yaptığınızı farklı reklam şirketlerine söylüyor. Bu yüzden bu tür şirketlerle ne kadar az veri paylaşmak istiyorsanız o kadar farklı alternatifleri kullanmanız gerekiyor.

Teknoloji Şirketlerinin Topladığı Verileri Nasıl Göreceğinize Değindik!İlgili: Kendinizi İnternetten Silmenin 5 Basit Yolu! İşte Öneriler!

İçeriği Oyla

1 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

siber güvenlik önlemleri - siber güvenlik ipuçları - siber güvenlik

Siber Güvenlik Önlemleri! Güvende Kalmak İçin Basit Bir Kılavuz!

web img 05

Siber Korsanlar Tarafından Hedeflendiğinizi Gösteren 5 Durum!